Nie od dziś Wielkopolska nazywana jest "zagłębiem ziemniaka". Ze względu na swoją kulturę i historię związaną z tym warzywem na nasz region często mówi się również pyrlandia.
Wielkopolska jest liderem w Polsce pod względem całkowitego areału uprawy ziemniaków. Teraz będzie okazja pochwalić się swoimi zbiorami, a także potrawami, w których będzie on głównym bohaterem, ponieważ Samorząd Województwa Wielkopolskiego ogłosił konkurs "Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry".
Jury konkursu oceniać będzie:
- w przypadku oceny potrawy walory smakowe i zapachowe, związek potrawy z regionem oraz sposób podania,
- w przypadku oceny największej wielkopolskiej pyry głównym kryterium będzie waga pyry (ziemniak musi pochodzić z tegorocznych zbiorów, z upraw prowadzonych na terenie województwa wielkopolskiego)
- drogą elektroniczną na adres e-mail: [email protected] z dopiskiem: Konkurs „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry”
- osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Wielkopolskiego Samorządowego Centrum Rozwoju Wsi w Sielinku, ul. Parkowa 2, 64-330 Opalenica; Na kopercie należy dopisać: Konkurs na największą pyrę oraz potrawę z pyry
- za pośrednictwem e-Doręczeń na adres AE:PL-11756-53956-CSIAT-18.
Karty zgłoszeniowe oraz potrzebne oświadczenia można pobrać ze strony organizatora konkursu.
Kapituła konkursu wyłoni laureatów I, II i III miejsca w obydwu kategoriach oraz do 10 wyróżnionych uczestników w kategorii konkurs na potrawę z pyry. Otrzymają oni nagrody finansowe:
Laureat I miejsca w Konkursie w kategorii na największą wielkopolską pyrę otrzyma nagrodę finansową w wysokości 1.000 zł.
Laureat II miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 700 zł.
Laureat III miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 500 zł.
Laureat I miejsca w Konkursie w kategorii na potrawę z pyry otrzyma nagrodę finansową w wysokości 1.500 zł.
Laureat II miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 1.000 zł.
Laureat III miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 700 zł.
W Konkursie w kategorii na potrawę z pyry 10 wyróżnionych uczestników otrzyma nagrody finansowe w wysokości 500 zł
Komentarze (0)